Computerwachtwoord

Terug naar Blog

Bijna iedere site wil jouw gegevens hebben of wil dat je een profiel aanmaakt voor internetbankieren, om je mail te lezen, om iets te bestellen of om iets te verkopen. Overal heb je een gebruikersnaam en wachtwoord voor nodig. Onderzoek van Microsoft geeft aan dat de gemiddelde persoon 25 accounts heeft, die een password vragen en dat er gemiddeld 6,5 verschillende passwords gebruikt worden, met andere woorden: passwords worden voor meerdere sites gebruikt.

Dit is natuurlijk een goede zaak, immers Internetveiligheid is belangrijk. Facebook, Twitter, Snapchat, E-mail, I-Cloud, Appstore, One Drive en ja zelfs voor het opstarten van je computer heb je een wachtwoord nodig. Zolang jij deze wachtwoorden weet dan is er niets aan de hand en weet je hem even niet meer, ach dan vraag je toch gewoon een reset op je wachtwoord aan. Niets aan de hand zul je zeggen.
Dat klopt, tot dat………….. tot dat jij zelf niet meer in staat bent om de sites te beheren. En dan……..?

Laten wij eens van het meest erge geval uitgaan. Jij komt te overlijden, hoe gaat het dan verder met al jouw accounts?
Er komt nog steeds mail binnen van (belangrijke) instanties, je Facebookpagina staat nog steeds aan en er worden misschien nog wel kosten voor bepaalde dienstverleningen zoals Ad-words in rekening gebracht. Dit is heel vervelend voor de nabestaanden en het is vaak lastig om bepaalde diensten stop te zetten. Lastig en verdrietig is het als je steeds tegen een muur van regelgevingen aan loopt en daarbij geconfronteerd wordt met het verlies van een dierbare.

Dit leed valt enigszins te verzachten door een document aan te maken met daarop alle wachtwoorden. Geef dit document een bijzondere naam waaruit niet te herleiden is dat het hier om de wachtwoorden gaat en sla dit op in de documenten. Vertrouwd je dit niet helemaal, bewaar dit dan bij de belangrijke papieren. Maar hiermee ben je er nog niet, de nabestaanden kunnen nog steeds niet in de PC. Immers zij bezitten niet de opstartcode en daar komt wel de mail op binnen en maakt de PC wellicht automatisch verbinding met de sociale media.

Om deze reden heeft Uitvaartzorg BijZonder in zijn wensenboekje een invulregel opgenomen met daarin de tekst, wat is uw opstartcode van de computer. In deze digitale wereld maakt dit, in een periode van verlies en rouw, een wereld van verschil.